Wednesday, March 16, 2011

GLUPP!

Posted by sheky at 10:05 PM 4 comments
satu lg sejarah dalam hidup aku tercipta hari ni..YESS! akhirnya aku merelakan untuk minum AIR GULA ...errrr...tepat kul 7.50am aku dah terpacak kt depan klinik hehhe..semangat2..dan dengan bangganya aku adalah org ke-2 tuk chekup..takuuutt nya..oke selepas puasa kul 10pm mlm td..bacaan before minum ; 5 and after 6.5!! yeay !! am normal bebeh! so x de la kena bising sbb berat naik ye...tp pengalamn minum airg gula ni mmg ngeri! mula2 minum mcm oke je..tp bila dah nk abis mula dah mual naik ke kepala..pas minum terus rasa pening lalat! tambah pulak x leh mkn apa2..seksa!.. titik..

tadi my sis ada share dis 'petua' sekadar hiburan di tengah hari.. =)

Tip Mengesan Jenis Kelamin Bayi dalam Kandungan (Tanpa ujian ultrasound)

Dalam dunia perubatan, ujian ultrasound digunakan untuk mengesan jantina bayi yang dikandung ibunya.

Walaupun begitu cara-cara tradisional atau naluri seoranng ibu telah banyak terbukti tepat biarpun sekadar meneka buah hati yang dikandungnya.

Hasilnya memang tidak dijamin 100 peratus, tetapi ramai wanita hamil yang telah membuktikannya selama beratus-ratus tahun. Beberapa cara yang boleh dilakukan untuk meneka jenis kelamin tersebut adalah:

1. Mengalami mual-mual yang agak teruk selama trimester pertama itu pertanda akan mendapat bayi perempuan. Sebaliknya jika tidak mengalami mual-mual teruk atau tahap mualnya rendah petanda anak laki-laki.

2. Tonjolan perut tinggi (runcing) petanda anak lelaki. Sebaliknya jika tonjolan perut rendah petanda anak perempuan.

3. Tubuh terasa lebih bengkak terutama pada peha dan punggung dipercayai sebagai tanda anak perempuan yang sedang mengambil kecantikan ibunya. Tapi jika kelebihan berat badan cenderung ke depan itu pertanda anak lelaki.

4. Lebih suka makanan yang mengandungi protein seperti daging serta suka makanan yang masin dan asam itu pertanda anak lelaki. Sebaliknya jika suka makanan manis dan buah-buahan petanda anak perempuan.

5. Posisi tidur jika lebih suka arah utara dipercayai petanda anak laki-laki, tapi sebaliknya jika lebih senang tidur ke arah selatan petanda anak perempuan.

Memang belum ada bukti ilmiahnya, tapi dari pengalaman perempuan-perempuan hamil ciri-ciri tersebut terjadi ketika mereka mengandung anak lelaki atau perempuan.


S.O.L.O

Posted by sheky at 8:08 AM 3 comments
iyup..seperti tajuk yg tertera,dis week adalah minggu solo! dan minggu ni minggu terakhir hubby as a student..pasni dah blh keje!hooreeyyy! finally..
kalau ikut kan hati mmg nk sgt ikut hubby blk KL..tp disebabkan byk bantahan dan byk appointment dgn doc after klu wad aritu..maka dengan terpaksa aku ditinggalkan kt kg mentua..
arini pg klinik tuk cek tekanan darah so resultnya 120/80..fuhh alhamdulillah..lega mak!..tp yg paling x best nurse suh aku dtg sok pg tepat jam 8am tuk minum air gula! sbbnya berat bdn aku naik mendadak..hehhe..tu la mkn x hengat!..lg membimbangkan bila kaki aku dah naik sembab2..bila cite kt mak die kata itu tanda dah nk dekat bersalin..errr..seram jgk dgr..pastu bila ctr kt mak mentua..jawapan yg sama gk die bg! tp skang mmg x selesa..asal tido je kaki tangan naik kebas..mungkin disebabkan sembab air tu kot..apepun klu baby nk kluar tunggu papa blk dulu ye syg... =)

Monday, March 14, 2011

hye hye =)

Posted by sheky at 8:45 PM 2 comments
assalamualaikum... =)

wah lamanya x update my blog..pejam celik dah msk 34w 4d im as preggy mummy..ngeee sungguh x percaya! badan pun dah semakin berat..ye..berat sgt2..bila tgk badan yg mengembang dengan jayanya ni terpikir plak..'ada peluang ke nk kurus ni??' fuhh..seram..kena usaha berganda2 ni dr rakan2 prggy pas ni...paling sedih bila dah start kena mkn ubat darah tinggi.. =( mcm2 pikir kt kepala..takut2 disuruhnya bersalin on 36w..fuh! ape2 pun berserah n tawakal je la..

yang best barang our beloved baby almost completed!! yeay yeay!
esok br nk basuh2 baju baby tuk standby lam bonet kete..hihi..(mcm x percaya nk ada baby sendiri nih auuww)hehehe..

 

ShekySituSanaSini Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei