Wednesday, March 16, 2011

GLUPP!

Posted by sheky at 10:05 PM
satu lg sejarah dalam hidup aku tercipta hari ni..YESS! akhirnya aku merelakan untuk minum AIR GULA ...errrr...tepat kul 7.50am aku dah terpacak kt depan klinik hehhe..semangat2..dan dengan bangganya aku adalah org ke-2 tuk chekup..takuuutt nya..oke selepas puasa kul 10pm mlm td..bacaan before minum ; 5 and after 6.5!! yeay !! am normal bebeh! so x de la kena bising sbb berat naik ye...tp pengalamn minum airg gula ni mmg ngeri! mula2 minum mcm oke je..tp bila dah nk abis mula dah mual naik ke kepala..pas minum terus rasa pening lalat! tambah pulak x leh mkn apa2..seksa!.. titik..

tadi my sis ada share dis 'petua' sekadar hiburan di tengah hari.. =)

Tip Mengesan Jenis Kelamin Bayi dalam Kandungan (Tanpa ujian ultrasound)

Dalam dunia perubatan, ujian ultrasound digunakan untuk mengesan jantina bayi yang dikandung ibunya.

Walaupun begitu cara-cara tradisional atau naluri seoranng ibu telah banyak terbukti tepat biarpun sekadar meneka buah hati yang dikandungnya.

Hasilnya memang tidak dijamin 100 peratus, tetapi ramai wanita hamil yang telah membuktikannya selama beratus-ratus tahun. Beberapa cara yang boleh dilakukan untuk meneka jenis kelamin tersebut adalah:

1. Mengalami mual-mual yang agak teruk selama trimester pertama itu pertanda akan mendapat bayi perempuan. Sebaliknya jika tidak mengalami mual-mual teruk atau tahap mualnya rendah petanda anak laki-laki.

2. Tonjolan perut tinggi (runcing) petanda anak lelaki. Sebaliknya jika tonjolan perut rendah petanda anak perempuan.

3. Tubuh terasa lebih bengkak terutama pada peha dan punggung dipercayai sebagai tanda anak perempuan yang sedang mengambil kecantikan ibunya. Tapi jika kelebihan berat badan cenderung ke depan itu pertanda anak lelaki.

4. Lebih suka makanan yang mengandungi protein seperti daging serta suka makanan yang masin dan asam itu pertanda anak lelaki. Sebaliknya jika suka makanan manis dan buah-buahan petanda anak perempuan.

5. Posisi tidur jika lebih suka arah utara dipercayai petanda anak laki-laki, tapi sebaliknya jika lebih senang tidur ke arah selatan petanda anak perempuan.

Memang belum ada bukti ilmiahnya, tapi dari pengalaman perempuan-perempuan hamil ciri-ciri tersebut terjadi ketika mereka mengandung anak lelaki atau perempuan.


4 comments:

FIEZA on March 17, 2011 at 1:53 AM said...

hehe...klu kembar laki pempuan camne plak sheky?..hehe..aku pun nk baby...:)

nadiah on March 17, 2011 at 6:39 AM said...

sheky, mak saya pon ada ckp, kalu suka masam2, memang prggy bby boy. saya mmg suka masam2 skrg. :)

x sabar nak beranak sbb letih la skrg, hehe!

sheky on March 17, 2011 at 7:09 AM said...

fieza; klu kembar x tau la aku rs2 dr awal prggy dah mcm hal ehehe.insyaallah..doa byk2..nnt kaci kembar 1...br x terkejar ko..hihi

nad; hehhe tp mmg laki tu..semangat lain sy tgk ngan lasak lg..haha btl2 pembawak budak ni

FIEZA on March 17, 2011 at 5:30 PM said...

aku ade byk latest story nk story kat ko.. haha..tp xsmpat nk berbual or chat ngan ko kan..huhu...

 

ShekySituSanaSini Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei