Friday, April 22, 2011

hye ibu hye dadi =)

Posted by sheky at 10:56 PM 9 comments





welcome girl ;)


my biodata

Name ; Zara Delisha bt Mohd Zarul Ikhwan
D.O.B ; 10/04/11
weight ; 2.8kg now 3.3kg! =)
Hobby ; Makan tido!


nak tgk x pic kite masa baru lahir?? huhuh kite comel tau!


ibu cakap muka kite mcm muka ibu ms br lahir!



ms ni dadi nk kejut kite bangun....tp kite kn suke tido...x kn berjaya punya hihih



huh! tgk rambut ku...sampai tutup telinga uuu


ni plak pic seblm kena cukur @ sebelum majlis aqiqah...

mata dadi!! hidung ibu...


mcm ni lh mulut kite bila nk mntk susu =)


wassup wassup!


oke..dah penat posing..tido jap...


few day after cukur



tido pun blh sengeh lg...


double chin!!! (bukti kuat myusu)hihih


love dadi cool!


oke..sy mengantukkk....


nah! kite sedekahkan senyuman... =)





p/s; sedih....kamera ibu kena curik lg!!!! choi!

Wednesday, March 16, 2011

GLUPP!

Posted by sheky at 10:05 PM 4 comments
satu lg sejarah dalam hidup aku tercipta hari ni..YESS! akhirnya aku merelakan untuk minum AIR GULA ...errrr...tepat kul 7.50am aku dah terpacak kt depan klinik hehhe..semangat2..dan dengan bangganya aku adalah org ke-2 tuk chekup..takuuutt nya..oke selepas puasa kul 10pm mlm td..bacaan before minum ; 5 and after 6.5!! yeay !! am normal bebeh! so x de la kena bising sbb berat naik ye...tp pengalamn minum airg gula ni mmg ngeri! mula2 minum mcm oke je..tp bila dah nk abis mula dah mual naik ke kepala..pas minum terus rasa pening lalat! tambah pulak x leh mkn apa2..seksa!.. titik..

tadi my sis ada share dis 'petua' sekadar hiburan di tengah hari.. =)

Tip Mengesan Jenis Kelamin Bayi dalam Kandungan (Tanpa ujian ultrasound)

Dalam dunia perubatan, ujian ultrasound digunakan untuk mengesan jantina bayi yang dikandung ibunya.

Walaupun begitu cara-cara tradisional atau naluri seoranng ibu telah banyak terbukti tepat biarpun sekadar meneka buah hati yang dikandungnya.

Hasilnya memang tidak dijamin 100 peratus, tetapi ramai wanita hamil yang telah membuktikannya selama beratus-ratus tahun. Beberapa cara yang boleh dilakukan untuk meneka jenis kelamin tersebut adalah:

1. Mengalami mual-mual yang agak teruk selama trimester pertama itu pertanda akan mendapat bayi perempuan. Sebaliknya jika tidak mengalami mual-mual teruk atau tahap mualnya rendah petanda anak laki-laki.

2. Tonjolan perut tinggi (runcing) petanda anak lelaki. Sebaliknya jika tonjolan perut rendah petanda anak perempuan.

3. Tubuh terasa lebih bengkak terutama pada peha dan punggung dipercayai sebagai tanda anak perempuan yang sedang mengambil kecantikan ibunya. Tapi jika kelebihan berat badan cenderung ke depan itu pertanda anak lelaki.

4. Lebih suka makanan yang mengandungi protein seperti daging serta suka makanan yang masin dan asam itu pertanda anak lelaki. Sebaliknya jika suka makanan manis dan buah-buahan petanda anak perempuan.

5. Posisi tidur jika lebih suka arah utara dipercayai petanda anak laki-laki, tapi sebaliknya jika lebih senang tidur ke arah selatan petanda anak perempuan.

Memang belum ada bukti ilmiahnya, tapi dari pengalaman perempuan-perempuan hamil ciri-ciri tersebut terjadi ketika mereka mengandung anak lelaki atau perempuan.


S.O.L.O

Posted by sheky at 8:08 AM 3 comments
iyup..seperti tajuk yg tertera,dis week adalah minggu solo! dan minggu ni minggu terakhir hubby as a student..pasni dah blh keje!hooreeyyy! finally..
kalau ikut kan hati mmg nk sgt ikut hubby blk KL..tp disebabkan byk bantahan dan byk appointment dgn doc after klu wad aritu..maka dengan terpaksa aku ditinggalkan kt kg mentua..
arini pg klinik tuk cek tekanan darah so resultnya 120/80..fuhh alhamdulillah..lega mak!..tp yg paling x best nurse suh aku dtg sok pg tepat jam 8am tuk minum air gula! sbbnya berat bdn aku naik mendadak..hehhe..tu la mkn x hengat!..lg membimbangkan bila kaki aku dah naik sembab2..bila cite kt mak die kata itu tanda dah nk dekat bersalin..errr..seram jgk dgr..pastu bila ctr kt mak mentua..jawapan yg sama gk die bg! tp skang mmg x selesa..asal tido je kaki tangan naik kebas..mungkin disebabkan sembab air tu kot..apepun klu baby nk kluar tunggu papa blk dulu ye syg... =)

Monday, March 14, 2011

hye hye =)

Posted by sheky at 8:45 PM 2 comments
assalamualaikum... =)

wah lamanya x update my blog..pejam celik dah msk 34w 4d im as preggy mummy..ngeee sungguh x percaya! badan pun dah semakin berat..ye..berat sgt2..bila tgk badan yg mengembang dengan jayanya ni terpikir plak..'ada peluang ke nk kurus ni??' fuhh..seram..kena usaha berganda2 ni dr rakan2 prggy pas ni...paling sedih bila dah start kena mkn ubat darah tinggi.. =( mcm2 pikir kt kepala..takut2 disuruhnya bersalin on 36w..fuh! ape2 pun berserah n tawakal je la..

yang best barang our beloved baby almost completed!! yeay yeay!
esok br nk basuh2 baju baby tuk standby lam bonet kete..hihi..(mcm x percaya nk ada baby sendiri nih auuww)hehehe..

Sunday, January 30, 2011

aakif Haikal..doa dari ibu

Posted by sheky at 9:10 PM 2 comments


seminggu lepas keluar wad..aakif dah blh senyum dan bermain..tp hari ini......=(


Anakku Aakif Haikal ...kuatkan semangat..

by Amira Ayob on Sunday, 30 January 2011 at 22:06



Esok wan dah nak bawa Aakif balik kampung..berubat di sana...tapi hati makin risau..Aakif dah 2 hari demam panas..suhu 39.7 .. xnak menyusu..menangis sepanjang masa...

semalam kami g klinik...Doktor Fatimah risau dengan keadaan Aakif..dia pesan kalau Aakif makin teruk, kami kena terus bawa ke hospital..Menurut beliau, pendarahan Aakif bukan hanya setempat..tapi ada banyak tempat.

Teruk..dan serius katanya..Dia nasihatkan kami buat laporan polis lagi..Hati jadi sakit dengan apa yg berlaku..kenapa ada manusia tergamak cuai menjaga Aakif sampai Aakif terpaksa menderita seperti ini..

Sedihnya..kami semua dah hampir hilang semangat..semua berada di dalam keadaan stress dan xcukup rehat..Wan bersengkang mata menjaga Aakif..Ayah demam panas sebab terlalu stress..kesian semua..Aku cuba untuk menguatkan semangat..cuba untuk berfikir positif..

Mlm tadi demam Aakif makin melarat walaupun dah sumbat dua biji ubat di punggung..kami terus bawa Aakif ke Hospital..dalam perjalanan..Aakif berhenti menangis..dan senyum je..

Aku jadi xsampai hati nk bawa g hospital sebab xsanggup tgk dia kena cucuk..amik darah..masuk ubat...last2 kami batalkan niat kami untuk ke Hospital..

Singgah di rumah nenek...Aakif menangis semula dan muntah..setelah penat pujuk, kami bawa Aakif balik rumah..dan sepanjang malam Aakif menangis ..dan sepanjang malam juga wan(mak) bantu menjaga Aakif..

kesiannya mak..kesiannya semua orang terpaksa penat dan stress menjaga Aakif...dan aku sebagai ibu sedang cuba sedaya upaya mengawal perasaan sedih ini demi Aakif..Tuhan je tau betapa aku xrela berpisah dengan Aakif..tapi terpaksa demi kebaikannya..

Pagi ni masa nk g kerja..Aakif meragam ..nk suruh aku dukung...tapi aku terpaksa tinggalkan dia..demi dia dan masa depan..terpaksa...dan ianya sangat pahit untuk ditelan...

Ya Allah..betapa dugaan demi dugaan melanda kami...mampukah kami menanggungnya...


:: note ni aku copy dr my sis nye fb...berat mata memandang berat lg bahu memikul::


kak mia sgt sygkan adik...slalu je nk cium adik..tp kadang2 ada jgk jelesnye...ehheeh




makcik2... tolong doakan adik mia sihat dan trs ceria ye =) aminnnn...

Friday, January 28, 2011

bila kesedihan melanda...sesungguhnya....

Posted by sheky at 8:35 PM 5 comments
Allah menujukkan rasa kasih sayng degn menurunkn ujian yg amat berat.Jika nak dibanding kehidupan akhirat adalah jauh lebih baik dari dunia krn di sanan kita hidup kekal abadi.

Allah ingin menarik semula hambanya utk kembali di jln lurus krn kasih sayang Allah amat luas . Dia amat mengetahui jika dibiarkn hanyut dlm hidup yg lalu maka hambanya akan tiada peluang mendpt rahmatnya. begitu hebat pengajaran yg diberi iaitu dgn memberi ujuan yg amat berat krn Allah maha mengetahui itulah jln terbaik utk hambanya kembali kepada Dia.Moga Alah melimpahkn kebaikan kamu di dunia dan akhirat krn kamu sudah menmui jln kamu walaupun ianya amat pedih.

walau hakikatnya pengajaran itu amat menduga dan memedihkan..namum sebagai seorang islam yg masih mempunyai iman..Alhamdulillah SYUKUR..YA ALLAH..kau masih menyayangi hambamu yg lemah dan sering alpha ini..amin..

Monday, January 24, 2011

Hadiah Untuk IBU IBU

Posted by sheky at 3:33 AM 2 comments

tiba tiba ternampak satu artikel yang pasti akan mengembirakan ibu ibu @ bakal ibu! =)




Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada
siang hari.

Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada
malam hari.

Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun
solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan
satu pahala haji.

Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas
bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.
Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 tahun), maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang
menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

indahnya.... walaupun mengharungi pelbagai dugaan semasa preggy ni..tp info ni mmg 1 hadiah yang tidak ternilai! syukur..

 

ShekySituSanaSini Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei