Sunday, January 16, 2011

SAYANG..tapi..ZERO!

Posted by sheky at 9:52 AM


emak abah,ibu ayah,mama papa,mummy daddy,amma appa dan semualah!sila ambil perhatian!! buka mata luas luas tarik nafas dalam dalam..ini bukan main main..ini betul betul..! (versi pendekar bujang lapuk) huhu..


SHAKEN BABY SYNDROME / GEGARAN OTAK BAYI

SBS merupakan kecederaan otak bayi disebabkan goncangan atau pergerakan kepala yang kuat. Boleh berlaku dalam tempoh sesingkat 5 saat pergerakan yang kuat. Kecederaan yang serius boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama, serius dan kekal pada bayi.. Ianya berlaku apabila kepala bayi digoncang atau dihentak dengan objek walaupun objek lembut seperti bantal. Ada teori mengaitkan dengan pergerakan seperti menimang bayi, menaiki buaian serta memegang bayi ketika seseorang sedang marah atau bergaduh boleh menyebab berlakunya SBS. Sebab lain ialah penderaan bayi (child abuse) dan selalunya mempunyai kesan-kesan penderaan yang lain. Perkara ini berlaku kerana kepala bayi mempunyai nisbah yang lebih besar berbanding badan mereka, leher yang lemah dan struktur otak yang masih belum matang serta lebih kandungan air berbanding orang dewasa. Amalan menimang atau menggoncang sering dilakukan oleh penjaga terutama bila bayi tidak mahu berhenti menangis. Ada yang menimang bayi kerana untuk menenangkan bayi dan ada juga melakukannya ketika marah atau penat menjaga bayi..

mesti korang hairan kan kenapa tiba tiba aku menjadi seorang yang amat prihatin..hihi sememangnya aku sangat lah prihatin tentang isu isu penjagaan anak ni..cuma belom pernah diluahkan lg..

sehinggalah....................
(tecengang haikal tgk pakde sibuk nak gurau2 hihi)

terjadi kepada my beloved nephew..Aakif Haikal 5 bulan
at first, aku dapat panggilan dari my sis myra yang menyatakan aakif pengsan dirumah pengasuh nya.. fyi, my sis adalah ibu kepada 2 baby comel damia dan aakif haikal yang bekerjaya..oleh sbb fobia dengan maid, die bertekad untuk tak amik maid lg lgpun lepas dengar mcm2 isu maid ni,kami pun naik seramm...maklumla tuan puan x ada kt rumah..maka 'mereka'lah yg jd MEM kan..??
oke berblk kpd aakif..menurut pengasuh,mulanya dia batuk batuk,mangis nangis sampai lah matanya terbeliak selepastu die pun trs pengsan..dengan sepantas kilat pengasuhnya pun berlari mendapatkan kereta untuk bw my nephew ke hospital..dan my sis pun trs bergegas dr opis ke hospital Sultan Ismail JB, tp yg hairan pelik bin ajaib...doc di hospital berlagak sebagai 'TOK BOMOH' dengan cool dan selamber membuat kesimpulan yg baby aakif hanya symptom biasa bg baby yg 'terlalu banyak kahak @ lendir di dada' sampai die jd lembik dan susah bernafas!!! dan trs blh dibawa pulang!!! tanpa membuat sebarang detail checkup..(agaknya klu anak doc tu pengsan mcm tu die buat mcm mn la ye...berubat pakai niat gak ke??) huh!
lepas blk dr jumpa 'TOK BOMOH' tu my sis sememangnya x berpuas hati..dan die terus bwk ke specialist..tp agak malang bila klinik tu dah nk tutup..makanya..dieorg just checkup CINCAI CINCAI je... boleh?? huh..
malamnya, baby aakif masih merengek rengek dan muntah muntah..(sepantas kilat aku ngan hubby ngan my mum sampai di JB) hati ibu mn la yg x risau tgk keadaan anak nya lemah kn..
(lain la 'tok bomoh' sbb bukan anak cucu cicit dia kan...)
dan sempat la my sis bertanya kn pendapat member2 terdekat tntng tindakan lanjut..salah sorang member nya berpesan suruh pergi hospital dan buat scan!!..
satu tindakan yg sangat bijik bila my sis bwk baby aakif ke hospital sultanah aminah JB esok paginya..
baby di tahan wad untuk future checkup..
sangat lah mengejut kan bila..my sis diberitahu yang baby aakif disah kan..mempunyai sedikit PENDARAHAN OTAK! ms dapat berita aku speechless! rasa kebas kaki tangan n tgk my sis nangis aku mmg x sampai hati..dalam hati 'aku mesti kawal emosi' supaya dapat bg kekuatan pd my sis...if aku nangis lg la my sis lemah kn..lg la die sedih berganda ganda!nk pulak ada 1 lg 'doc yg mengelabah' bgtau kt my sis ;kami terpaksa ambil air tulang belakang baby, puan diberi ms sampai esok pagi untuk berfikir dan bg kebenaran!!; huh..gila ke hape doc tu?mn la org blh berfikir nk buat keputusan secepat tu kan..tp mmg kami menegaskan x bg kebenaran untuk ambil air tulang belakang..besar risiko tu..mcmmana klu darah tu setakat darah beku yg x serius dan x ada virus..tp air tulang belakang dah diambil..emmm..nk plak klu doc yg ambil tu tersilap step??? boleh lumpuh tu..cacat seumur hidup..bg dieorg suka la kn..untuk kajian dieorg..tp kita yg tanggung risiko ni mcm mn? =(
tp yg peliknya..lain lain pakar yang check lain pulak pendapatnya..sorang ckp nk amik air tulang belakang suspek ada virus..dan sorang lg kata x perlu..haih kalau dah hospital kerajaan kan..gitulah....
(wan tgh pujuk haikal yg x selesa asyik muntah je..sian..)


so now, doc still suruh my sis investigate apakah punca pendarahan tu....tp malangnya bila kita tanya pengasuh nya..mn lah org tu nk mengaku apa apa kn..tu susahnya...doc ada tnya samaada nk buat police report @ tidak..tp my sis mls nk panjang ctr sbb dah pun berlaku..tp mmg serik la hantar pengasuh yang x berlesen lepas ni!

skang baby still kt dalam wad dan lusa akan menjalani CT SCAN sekali lg...untuk tengok perkembangan darah tu,samaada die membesar atau tidak..if membesar kemungkinan ia telah dijangkiti..
masyaallah x dapat bayang kan..
kawan kawan tolong doa kan my nephew Aakif Haikal cepat sembuh ya..rindu dengan gelak dia..ya! aakif mmg jenis yg senang ketawa..tersengih sengih dan x byk kerenah..senang je jaga die..dan dia sangat ramah! hihi..suka bila kita bercakap cakap dgn dia..rindunyaa.... =( adik cepat blk ye sayang makde nk peluk puas puas!!

(kakak mia on da way tgk adik..tp sempat lg icap jari huhu)

(kakak mia sedih tgk adik....)

alololo ciann..

dan ini bukanlah kes pertama yang berlaku baby pengsan di rumah pengasuh..so, mari jadikan tauladan..sama sama berhati hati...
anak adalah anugerah yang tidak ternilai..

PENCEGAHAN?
1. Jangan sesekali menggoncang bayi anda ketika marah atau untuk bermain. 2. Jangan memegang bayi anda ketika marah. 3. Jikalau anda tidak dapat menenangkan bayi anda, lebih baik anda tinggalkan bayi anda untuk sementara waktu di dalam katil bayi atau kepada orang lain. 4. Minta bantuan orang lain. Maka, saya sangat berharap agar ibu bapa dan penjaga semua dapat mengambil serius dan peka tentang Baby Shaken Syndrome ini. Ianya bukanlah kes terpencil malah di Amerika Syarikat sebanyak 1500 kes dilaporkan setiap tahun. Mereka juga telah mengharamkan sebarang bentuk alat menggoncang bayi seperti buaian.
4. en.wikipedia.org/wiki/Shaken_baby_syndrome

8 comments:

nadeera on January 16, 2011 at 11:37 PM said...

boleh pulak doc tu bagi kesimpulan mcm tu tanpa buat check up..sengal tul..kawan saya ari tu pun anak dia kena wat pembedahan sbb ader darah beku kat kepala..tapi lupa pulak nak tanyer sbb aper. semoga baby aakif cepat sembuh yer..n semoga pendarahan tu tak merbahaya..amin

sheky on January 17, 2011 at 6:04 AM said...

@nadeera ; tu la..dah byk org ckp kt hospital tu mcm tu..teruk kn..bayangkan klu my sis just berpuas hati dengan kesimpulan tu..x ke bahaya kan..silap2 blh bwk maut kn..sbr je la..amin amin..tq tau tolong doakan sekali.. =)

nadeera on January 17, 2011 at 4:19 PM said...

sheky:saya rasa kalau kita kat tmpt kakak awak pun mesti tak puas hati juga kot..mesti minta pendapat kedua.susah payah la kita kandung baby 9 bulan 10 hari..doc leh ambik remeh jer kan..insyaallah semuanyer slamat..

sheky on January 18, 2011 at 12:46 AM said...

@nadeera, btl2 bukan senang nk ngadung 9 bulan kena tempuh..nk lak mcm saya 2 taun lebih br merasa mengandung..ya allah x dapat bayang...

sheky on January 18, 2011 at 12:46 AM said...

@nadeera, btl2 bukan senang nk ngadung 9 bulan kena tempuh..nk lak mcm saya 2 taun lebih br merasa mengandung..ya allah x dapat bayang...

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ on January 24, 2011 at 5:50 PM said...

banyak kan.!! de lagikk..kalo kita solat tu pun de banyak kelebihan jugak..sbb ada 2 org yg sujud pada-Nya...hehehee..

sharing is caring!!


Jom klik mummylovers blog

sheky on January 24, 2011 at 7:26 PM said...

@mama weiyda
waahhh syahdunye dengar..ada 2 org yg sujud.. tq tq yeah!sharing is caring =))

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ on January 25, 2011 at 7:09 PM said...

hehehe!!~~ betol...pernah baca..!!

jom join colourful contest saya..klik link ini

 

ShekySituSanaSini Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei